Postrv šarenka - naše mavrično darilo izvira Studene, mrzle vode stalnih devetih stopinj.

Postrv šarenka


Naše mavrično darilo izvira Studene, mrzle vode stalnih devetih stopinj. Barva šarenke se do neke mere prilagaja barvi okolja, je lahko temnejša ali zelo svetla. Vzdolž pobočnice poteka od glave do repa rdeča proga, ki postane ob drsti čudovito mavrično obarvana in od tod tudi njeno ime mavrična postrv. Po vsem trupu in vseh plavutih ima posejane drobne črne pege. Zanje skrbimo od mladic do starosti vsaj dve leti, saj jim dovolimo naravno počasno rast. V dolžino merijo od 30 do 45 cm in tehtajo med 2,5 in 10 kg. Njihovo meso je sočno in nežno ter ima čist in neokrnjen okus, zaradi česar je tako posebno.

File postrvi šarenke


Filetirano z našo spretnostjo dolgoletnega znanja. Njihovo meso je sočno in nežno ter ima čist in neokrnjen okus, zaradi česar je tako posebno. Povprečen file vsebuje dovolj omega-3 maščobnih kislin, kot jih naše telo dnevno potrebuje. Zato ni presenetljivo, da je to mavrično darilo našega Studenca, ena izmed najbolj priljubljenih rib.

File postrvi rdeči


Rdeči file šarenke ima rožnato meso je sočno in nežno, bogato s karotenom, ter ima čist in neokrnjen okus, zaradi česar je tako posebno. Pri pripravi lahko sprostite vašo kreativnost, saj bo z različnimi prilogami tudi videti slastno in posebno zaradi zapeljive barve.

Hladno dimljen file postrvi


Za razvoj edinstvenega okusa dimljene postrvi so skrbno izbrane sveže ribe najboljše kakovosti, dimljene po tradicionalnem procesu dimljenja v peči na temperaturi od 25 – 33 st C po preizkušenem družinskem receptu in sušenju petih dni ter filetirano z našo spretnostjo dolgoletnega znanja. Dim bukovega lesa ustvari pravo poslastico.

Toplo dimljena postrv in file postrvi


Naš že dvakrat z zlatim priznanjem za preverjeno slovensko kakovost nagrajeni ponos. Za katerega za razvoj edinstvenega okusa dimljene postrvi skrbno izberemo sveže ribe najboljše kakovosti, ter jih dimimo po tradicionalnem družinskem receptu dimljenja v peči na temperaturi 68 – 72 st C nad dimom bukovega lesa.

Potočna zlatovčica - Lepe barve te postrvi so njena posebnost.

Potočna zlatovčica


Lepe barve te postrvi so njena posebnost. Po bokih ima posajene rumeno zlate proge z modro obrobo, trebuh pa je ob času drsti obarvan izrazito rdeče. Ker zlatovčica raste zelo počasi, je njeno meso še posebno nežno in aromatično. V našem potoku Studena, ki ima nenehnih 9 stopinj, je idealno okolje za to razvajenko med postrvmi, saj uspeva le v zelo čisti in hladni vodi z visoko vsebnostjo kisika. Mladice izvirajo iz ribiških družin z Bleda in iz Tolmina, mi pa za njih skrbimo do vsaj dveh let. Mnogi gurmani jo uvrščajo na sam vrh postrvi, saj ima nežno in aromatično teksturo mesa. Odrasla potočna postrv doseže običajno med 25 in 50 cm v dolžino in tehta med 0,3 in 3 kg.

Potočna zlatovčica file


Riba, ki razvajeno raste v našem izviru z nenehnimi devetimi stopinjami, bogatega s kisikom ki ga ta lepotica brezkompromisno zahteva. Naš potok Studenec, ki se vije izpod Gorjancev iz Kostanjeviške jame, je popolno okolje za počasno rast. Ko doseže željeno velikost jo za lažje uživanje fietiramo in poskrbimo da pride do vas v najkrajšem možnem času.

Potočna postrv - avtohtona vrsta ribe donavskega povodja.

Potočna postrv - trenutno ni na voljo


Potočna postrv Salmo trutta je avtohtona vrsta ribe donavskega povodja v Sloveniji. Je živahna sladkovodna riba z značilnimi rdečimi pikami, ki uspeva le v bistrih, čistih potokih, zato je naš izvir s stalnimi devetimi stopinjami torej idealen zanjo. Postrvi so bogate z beljakovinami, ki pa so bistveno hitreje prebavljive (4–6 ur) kot rdeče in drugo meso (8–10 ur). Je tudi odličen vir esencialnih ribjih olj, vključno z omega-3 maščobnimi kislinami, ki zmanjšujejo nevarnosti bolezni srca.

Tedenski jedilnik naj bi vseboval okoli 200 gramov ribjega mesa, ki vsebuje dovolj visoko vrednih beljakovin in esencialnih maščobnih kislin, pomembnih v uravnoteženi prehrani.

Potočna postrv file - trenutno ni na voljo


Umetnost filetiranja lahko prepustite nam. Filirana riba omogoča hitreje pripravljen obrok, ki ga lahko pripravite na mnogo načinov. Tako bo ta simbol slovenskih rek še lažje del vaše uravnotežene prehrane.

Sibirski jeseter - Smo edini v Sloveniji, ki vzrejamo sibirskega jesetra. Na voljo je le takrat, ko pri nas v ribogojnici doseže zaželeno velikost.

Sibirski jeseter


Iz našega mrzlega, zanj idealnega izvira, ga izlovimo le po naročilu. Tako zagotavljamo najvišjo kakovost in svežino. Po mnenju mnogih ni tako dobre ribe kot je jeseter in je celo boljša od morskih. Je ena izmed najbolj zdravih rib, njegovo meso je sočno in okusno nežno in brez koščic. Idealen je za praznično jed. Je zmagovalec po vsebnosti omega-3 in omega-6 maščob.

Sibirski jeseter file ali kotlet


V kolikor umetnost filetiranja raje prepustite nam, vam ponujamo dve možnosti pripravljenega očiščenega jesetra – file ali kotlet. Tako lahko na najlažji in najhitrejši način pripravite eno izmed najbolj zdravih rib v sočno poslastico.

Sibirski jeseter dimljen file


Nežno meso prepojeno z dimom bukovega lesa. Jeseter je idealen za ljudi ki želijo zdravje iz krožnika.

Sulec - v Sloveniji imamo sulca od nekdaj za kralja sladkih voda. Sulec je bil od nekdaj privilegij vladajočega razreda, tako v vodi, kakor na mizi.

Sulec ali file


Meso sulca je najvišje kakovosti, primerno za vse načine priprave v kuhinji. Lahko ga pečemo, cvremo, dušimo, kuhamo, dimimo, mariniramo ali jemo surovega kot karpačo. Impozanten je pogled na slavnostno mizo, kjer se postreže velikega sulca v kosu. Šele pred nekaj leti se je sulec prvič pojavil brez zakonske omejitve na jedilnikih boljših restavracij. Manjše sulce je priporočeno peči cele, večje pa se filira. Najboljši so ko tehtajo 3 do 4 kg. Meso je najboljše v spomladanskih mesecih. Na to vrsto smo Slovenci zelo ponosni in navezani.

Sulec dimljen file


Sulec ima tako kakovostno meso, da nam dopušča praktično vse načine priprave. Pri nas ga za vas dimimo po tradicionalnem družinskem receptu nad bukovim lesom, katerega dim dopolni njegov okus.

Krap - Krap je bela riba z izredno kakovostnim mesom in velja za svinjino med ribami.

Krap


Krap je edina vrsta rib, ki je ne vzgajamo pri nas, ampak jih že dobimo iz ribogojnice iz Žalca. Pri nas so le v čistilnih bazenih, da se očistijo mulja, ki je njihovo naravno okolje. Krap je boljši iz mrzle vode pozno jeseni ali pozimi. Je zmagovalec po količini vitamina D.
Krap je glavna sestavina ribje čorbe in ribjega paprikaša. Po mnenju marsikoga je okusnejši kuhan kot pečen. Vsekakor je riba, ki omogoča pripravo številnih zelo različnih in zelo okusnih jedi. Zaradi svoje mišične marmoriranosti z maščobo odlično veže različne arome začimb.

Krap file ali kotlet


Zaradi nizke kalorične vrednosti in hitre prebavljivosti se priporoča za otroške in dijetne menije. Njegova mišična marmoriranost z maščobo je popolna za pripravo z najljubšimi začimbami.

Krap dimljen file


Krap ima izredno okusno meso, ki zaradi svoje mišične marmoriranosti z maščobo odlično veže različne arome začimb. Tako je idealen da ga prežamemo z dimom bukovega lesa.

Som - Somu je treba pred pripravo odstraniti kožo in maščobo, ki se nabira predvsem na hrbtu in repu.

Som


Somu je treba pred pripravo odstraniti kožo in maščobo, ki se nabira predvsem na hrbtu in repu. Ta postopek naredimo mi za vas. Ko odstranimo kožo in maščobo, nam ostane čisto belo meso brez kosti in odličnega okusa. Som je zmagovalec po vsebnosti magnezija.

Som hladno dimljen file


Ko somu odstranimo kožo in maščobo, nam ostane čisto belo meso brez kosti, ki ga pet dni dimimo na bukovem lesu po hladnem postopku na temperaturi od 25 – 33 st C.

Če naših rib ne najdete v zato izbranih trgovinah, jih lahko kadarkoli prednaročite pri nas.